Maandelijkse update over bijwerkingen: zie LAREB.

Hieronder volgen de cijfers uit het oorspronkelijke onderzoek voordat de vaccins zijn toegelaten.

Tabel: hoeveel procent van de mensen ervaart bijwerkingen na de vaccinatie:

Bijwerkingen
Leeftijds-effectOverig
BioNTech/Pfizer
Merknaam Comirnaty
Toegelaten 21DEC2020
Pijn op de plek van de prik: meer dan 80%
Moe zijn: meer dan 60%
Hoofdpijn: meer dan 50%
Spierpijn: meer dan 30%
Gewrichtspijn: meer dan 20%
Koorts: meer dan 10%
Opzwelling van de prikplaats: meer dan 10%
Bij dit vaccin kwamen de veel voorkomende bijwerkingen relatief iets minder vaak voor op hogere leeftijd.Een hogere frequentie van koorts is waargenomen
na de 2de vaccinatie.
Het LAREB meldde 23 maart: ‘mensen die gevaccineerd zijn met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty), kunnen een uitgebreide zwelling op de prikplek krijgen. Dit kan zich uitbreiden tot over de schouder of elleboog. Behandeling is niet nodig. Deze reactie is het gevolg van een plaatselijke ontstekingsreactie.’
Moderna
Merknaam COVID-19 vaccine Moderna, of Spikevax®
Toegelaten 06JAN2021
92% Pijn op de plek van de prik
70% Moe zijn
65% Hoofdpijn
62% Spierpijn
46% Gewrichtspijn
45% Rillingen
23% Misselijk zijn en overgeven
20% Pijnlijke en dikke lymfeklieren onder de oksel
16% Koorts
15% Opzwelling van de prikplaats
10% Roodheid van de prikplaats
Bij dit vaccin werden relatief meer bijwerkingen gemeld bij jongere personen (18 – 65 jaar) dan in de groep van 65 jaar en ouder.
Dit betrof pijnlijke en dikke lymfeklieren onder de oksel, moe zijn, hoofdpijn, spierpijn, pijn in gewrichten, rillingen, misselijk zijn en overgeven, en koorts.
Bijwerkingen werden relatief vaker
na de 2de dosis gerapporteerd dan na de eerste.
AstraZeneca / Oxford
Merknaam Vaxzevria
Toegelaten 29JAN2021
64%  Gevoeligheid op de plek van de prik
54% Pijn op de plek van de prik
53% Hoofdpijn
53% Moe zijn
44% Spierpijn en belabberd voelen
34% Koorts
32% Rillingen
26% Gewrichtspijn
22% Misselijkheid
Geen uitsplitsing naar leeftijd bekendEr waren relatief minder bijwerkingen bij de 2de dosis,
en deze waren ook milder.

LAREB meldde (op 2 maart ’21) dat klachten zoals koorts en rillingen bij het AstraZeneca vaccin iets vaker als hevig worden ervaren. Ook deze klachten gaan na een paar dagen over.

Update 8/4: dit vaccin wordt niet meer toegepast bij mensen jonger dan 60 jaar, vanwege zeldzame gevallen van bloedstolsels (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes, binnen twee weken na de vaccinatie. Voor andere groepen is de afweging tussen risico’s en voordelen van het vaccin gunstig genoeg om door te gaan met toepassing ervan, aldus VWS.

Update 24/4: dit vaccin kan weer gegeven worden aan mensen jonger dan 60 jaar, die hier zelf voor kiezen.
Janssen49% Pijn op de plek van de prik
39% Hoofdpijn
38% Moe zijn
33% Spierpijn
14% Misselijkheid

Er waren relatief iets minder klachten bij mensen van 65 jaar en ouder.Update 20/4: bij dit vaccin is in zeer zeldzame gevallen een combinatie opgetreden van ernstige trombose en bloedplaatjes-tekort. De voordelen wegen daar duidelijk tegenop, aldus CBG. Op basis daarvan heeft VWS besloten dat vanaf 21/4 dit vaccin ook in het Nederlandse vaccinatie-programma wordt toegepast.

Update 19/6: mensen die nog niet geheel gevaccineerd zijn, kunnen vanaf eind juni ervoor kiezen om Janssen vaccin te nemen (zolang de voorraad strekt). Ook wordt Janssen nu toegepast voor groepen waarbij het praktisch is 1 prik te krijgen, zoals zeevarenden.
Novavax
Merknaam Nuvaxovid
Toegelaten 20DEC2021

75% Gevoeligheid of pijn (62%) op de prikplaats
53% Moe zijn
51% Spierpijn
50% Hoofdpijn
41% Belabberd voelen
De meeste bijwerkingen komen vaker op jongere leeftijd voorNa de 2de prik traden vaker bijwerkingen op dan na de eerste.
Bij gelijktidig toedienen van de griepprik, kwamen relatief meer bijwerkingen voor.
Sanofi/GSKvolgtvolgtvolgt
De ernst van de bijwerkingen kan per persoon verschillen. Sommige mensen merken helemaal niets; anderen kunnen na vaccinatie een paar dagen flink beroerd zijn.
Mensen die eerder corona hebben gehad ondervinden vaker hevigere bijwerkingen.
Van de tweede vaccinatie krijgen sommige mensen heftiger bijwerkingen dan van de eerste prik.
Bij de derde prik of booster lijken naar verhouding vaker bijwerkingen voor te komen, bij Pfizer ondermeer gezwollen lymfeklieren na de boosterprik.
Dit alles zijn gemiddelden, op basis van informatie van LAREB, CBG en EMA.
Lees voor de volledige informatie de bijsluiter, en volg altijd de adviezen van uw arts.
Als u zelf bijwerkingen ervaart, kunt u dat bij uw arts en bij Lareb melden.
Voor informatie over zeldzamere nevenwerkingen, zoals heftige allergische reacties en ontsteking van de hartspier: zie Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemene veiligheidswaarschuwing bij alle vaccins: overleg eerst met uw arts indien u slechte afweer heeft, bloedverdunners gebruikt of eerder ernstige allergische reacties had op een ingrediënt van het vaccin. U mag autorijden als u elk vaccin heeft gehad, behalve als u last heeft van bijwerkingen zoals moe zijn.
Na een heftige allergische reactie binnen 4 uren op de eerste vaccinatie, mag de 2e vaccinatie niet gegeven worden.
Voor advies bij zwangerschap, kinderwens of borstvoeding, zie het standpunt van de medische beroepsvereniging (bijgewerkt 24 april 2021: vaccinatie wordt aanbevolen) of van de WHO (vaccinatie wordt uitsluitend voor vrouwen met verhoogd risico op COVID-complicaties aanbevolen, na individuele afweging met de arts – 3 juni 2021).

Recent is vastgesteld dat het risico op myocarditis (ontsteking van de hartspier) bij mensen jonger dan 40 jaar groter is bij de mRNA-vaccins (zie publikatie in Nature).

Een bijzondere, ernstige vorm van trombose (bloedstolsels) bij een laag aantal bloedplaatjes komt soms voor bij mensen met ernstige corona. Het kan echter ook een zeer zeldzame, maar mogelijk ernstige bijwerking van vaccins zijn, die binnen 2 weken na vaccinatie optreedt, schrijft Lareb . Het is niet bij mensen boven 60 jaar waargenomen, en ook niet bij de 2de prik. Mogelijk hangt het ook samen met andere factoren; dat wordt nu onderzocht.
Deze tabel toont hoe vaak deze problemen tot nu toe zijn gerapporteerd, teruggerekend naar een gemiddelde per miljoen vaccinaties.

VaccinAantal gevallen per miljoen vaccinatiesGerapporteerd na hoeveel vaccinaties
Pfizer0,6454 miljoen
Moderna1,254 miljoen
AstraZeneca3,4425 miljoen
Janssen0,894,5 miljoen

Waar moet je op letten?
Advies Lareb: “Mensen moeten contact opnemen met de huisarts als de volgende klachten na drie of meer dagen na de vaccinatie ontstaan: kortademigheid, pijn op de borst of in de buik, dik, rood en pijnlijk been of arm hele erge hoofdpijn of wazig zien, aanhoudende bloeding, meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, of bloedblaren onder de huid.”

Pagina laatst bijgewerkt: 4 januari 2022