Pfizer
(Cominarty)
Moderna
(Spikevax)
AstraZeneca
(Vaxzevria)
JanssenNovavax (Nuvaxovid)
Type vaccin
(uitleg onder de tabel)
mRNAmRNAvector vectorsubunit
Volume van de vloeistof in de injectie0,3ml per dosis0,5ml per dosis0,5ml per dosis0,5 ml 0,5ml
Prijsindicatie*) per dosis (2020)EUR 12,–EUR 15,– EUR 1,78EUR 7,04onbekend
Toegelaten leeftijdsgroepen5 jaar en ouder (vrijwillig voor 5 – 11 jarigen, in lagere dosis) 12 jaar en ouder. Zie hier voor meer info18 jaar en ouder18 jaar en ouder18 jaar en ouder (v.a. 14 maart in NL beschikbaar voor mensen die geen mRNA- of vector vaccin willen)
Farmaceutische vormConcentraat in flacon, diepgevroren op -90 tot -60C bewaard. Gedurende 2 weken voor gebruik kan dit op -25 tot -15C (zie EMA). Na verdunnen bevat de flacon 6 doses.Flacon met 10 doses gereed product, bevroren bij -25 tot -15C bewaard.Flacon met 10 doses gereed product, gekoeld bewaard bij +2 tot 8C.Flacon met 5 doses gereed product, gekoeld bewaard bij +2 tot 8C.Flacon met 10 doses gereed product, gekoeld bewaard bij +2 tot 8C
Prik-schemaTweemaal één prik in de bovenarm, met 3 weken tussen de prikken (v.a. eind januari is dit 35 tot 42 dagen).Tweemaal één prik in de bovenarm, met 4 weken tussen de prikken.Tweemaal één prik in de bovenarm, met 4 tot 12 weken tussen de prikken.Eén prik in de bovenarmTweemaal één prik in de bovenarm, met 3 weken tussen de prikken.
BoosterWordt grootschalig als booster toegepast in Nederland (tot leeftijd ca 45 jaar). De Gezondheidsraad adviseerde 4 feb ’22 dat een booster niet nodig is voor jeugd onder 18 jaar (uitgezonderd hoog-risicogroepen), en op 18 feb ’22 dat risicogroepen een 2de booster mogen met een mRNA vaccin.Bij gebruik als booster (vanaf ca 45 jaar) wordt een halve dosis gebruikt. De Gezondheidsraad adviseerde 4 feb ’22 dat een booster niet nodig is voor jeugd onder 18 jaar (uitgezonderd hoog-risicogroepen), en op 18 feb ’22 dat risicogroepen een 2de booster mogen met een mRNA vaccin.Wordt niet toegepast als booster in Nederland. Mensen die dit vaccin hebben gekregen, krijgen Pfizer of Moderna als booster aangeboden.Door EMA op 15/12/’21 toegelaten als booster.
In Nederlandse booster campagne vooralsnog alleen voor speciale doelgroepen beschikbaar.
Mensen die dit vaccin hebben gekregen als eerste prik, krijgen Pfizer of Moderna als booster aangeboden.
Nog geen registratie als Booster aangevraagd.
NNV, Number Needed to Vaccinate **)119817884Nog niet bekend
Zoekt u meer details?Zie de bijsluiter Zie bijsluiter Zie de bijsluiter Zie bijsluiter Zie bijsluiter
*) Bron: ongeautoriseerde mededeling van Staatssecr. Volksgezondheid, België, 17DEC2020. De inkoopprijs voor Nederland is niet bekend gemaakt. Alle toegelaten vaccins worden in Nederland geheel vergoed.

**) Dit is het aantal personen dat gevaccineerd moet worden om 1 geval van Covid te voorkomen, gebaseerd op de gegevens uit de registratie-onderzoeken. Bron: LANCET.

Pagina laatst bijgewerkt: 11 maart 2022

Uitleg over de verschillende vaccin-typen:

Een mRNA-vaccin bevat een stukje erfelijk materiaal van het virus, verpakt in minuscule vetbolletjes. Na toediening wordt dat vlot door het lichaam afgebroken, maar tot dan zet dat je lichaamscellen tijdelijk aan tot het namaken van een onschadelijk eiwit dat normaalgesproken onderdeel is van de buitenmantel van het coronavirus. Je afweersysteem signaleert dat het eiwit er niet zou moeten zijn en breekt dat weer af. De afweercellen onthouden dit, en kunnen daardoor het virus effectief bestrijden als je in de toekomst geïnfecteerd raakt.
Er zijn geen eerdere vaccins met deze nieuwe techniek toegepast. De vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna zijn de eerste (experimentele) vaccins op basis van deze mRNA-techniek die zijn goedgekeurd. Het vaccin van CureVac, dat een vergelijkbare techniek toepast, is nog in ontwikkeling.

Een vector vaccin bevat een onschadelijk drager-virus (ofwel ‘vector’, meestal een verkoudheidsvirus dat onwerkzaam is gemaakt), waarin een stukje erfelijk materiaal is ingebouwd van het corona-virus. Daardoor maakt het drager-virus – na toediening – ook wat corona virus-eiwit na, dat normaalgesproken onderdeel is van de buitenmantel daarvan. Je afweersysteem signaleert dat het eiwit er niet zou moeten zijn en breekt dat weer af (evenals het drager-virus zelf). De afweercellen onthouden dit, en kunnen daardoor het coronavirus effectief bestrijden als je in de toekomst geïnfecteerd raakt.
Deze techniek is eerder door Janssen gebruikt voor een Ebola vaccin.
Voorbeelden van dit type zijn de vaccins van Oxford/AstraZeneca (gemaakt op basis van een chimpansee-verkoudheidsvirus) en Janssen (gemaakt op basis van een mensen-verkoudheidsvirus).

De subunit vaccins (ook wel eiwit-vaccin genoemd) bevatten onschadelijke, nagemaakte stukjes (‘subunits’) van het omhulsel van het corona-virus. Het grote verschil met het echte virus is dat deze eiwit-deeltjes zich niet kunnen vermenigvuldigen en geen ziekte kunnen veroorzaken. Eenmaal gevaccineerd, signaleert het afweersysteem dat het eiwit er niet zou moeten zijn en breekt dat weer af. De afweercellen onthouden dit, en kunnen daardoor het coronavirus effectief bestrijden als je in de toekomst geïnfecteerd raakt.
Het eerste subunit eiwit vaccin was het hepatitis B vaccin dat in 1981 is geïntroduceerd. Het is een techniek die zich in de loop der jaren goed bewezen heeft.
Voorbeelden zijn de vaccins van Novavax en Sanofi/GSK (in ontwikkeling). Aan het Novavax vaccin is ook een hulpstof (‘adjuvans’, genaamd Matrix-M) toegevoegd dat het afweersysteem extra aan het werk zet om weerstand op te bouwen.

Noot: deze uitleg is een samenvatting van informatie van NTvG en KNvM . Kijk bij die bronnen voor meer details.

Mist u nog iets, of heeft u correcties of aanvullingen? Laat het ons s.v.p. weten! Als we deze neutrale informatie (op basis van officiële bronnen) kunnen aanvullen met nog meer interessante feiten en cijfers, dan doen we dat graag. Via contact@coronavaccinvergelijker.nl of via het reactie-formulier onderaan deze website kunt u reageren. Dank!

TERUG