Biontech/Pfizermodernaastrazeneca
Type vaccin
(uitleg onder de tabel)
mRNAmRNAvector
Volume van de vloeistof in de injectie0,3ml per dosis0,5ml per dosis0,5ml per dosis
Prijsindicatie*) per dosisEUR 12,–EUR 15,– EUR 1,78
Aantal door Nederland bestelde doses8,4 miljoen6,2 miljoen 11,7 miljoen
Farmaceutische vormConcentraat in flacon, diepgevroren op -90 tot -60C bewaard. Na verdunnen bevat de flacon 6 doses.Flacon met 10 doses gereed product, bevroren bij -25 tot -15C bewaard.Flacon met 10 doses gereed product, gekoeld bewaard bij 2 tot 8C.
Prik-schemaTweemaal één prik in de bovenarm, met 3 weken tussen de prikken (v.a. eind januari is dit 35 tot 42 dagen).Tweemaal één prik in de bovenarm, met 4 weken tussen de prikken.Tweemaal één prik in de bovenarm, met 4 tot 12 weken tussen de prikken.
Zoekt u meer details?Zie de bijsluiter op de
Pfizer site
Zie de bijsluiter op de CBG site.(Bijsluiter volgt na formele toelating in Nederland)
*) Bron: ongeautoriseerde mededeling van Staatssecr. Volksgezondheid, België, 17DEC2020. De inkoopprijs voor Nederland is niet bekend gemaakt. Alle vaccins worden in Nederland geheel vergoed.

Korte uitleg over de verschillende vaccin-typen:

Een mRNA-vaccin bevat een stukje erfelijk materiaal van het virus, verpakt in minuscule vetbolletjes. Na toediening wordt dat vlot door het lichaam afgebroken, maar tot dan zet dat je lichaamscellen tijdelijk aan tot het namaken van een onschadelijk eiwit dat normaalgesproken onderdeel is van de buitenmantel van het coronavirus. Je afweersysteem signaleert dat het eiwit er niet zou moeten zijn en breekt dat weer af. De afweercellen onthouden dit, en kunnen daardoor het virus effectief bestrijden als je in de toekomst geïnfecteerd raakt.
Er zijn geen eerdere vaccins met deze nieuwe techniek toegepast. De vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna zijn de eerste vaccins op basis van deze mRNA-techniek die zijn goedgekeurd. Het vaccin van CureVac, dat een vergelijkbare techniek toepast, is nog in ontwikkeling.

Een vector vaccin bevat een onschadelijk drager-virus (ofwel ‘vector’, meestal een dieren-verkoudheidsvirus dat onwerkzaam is gemaakt), waarin een stukje erfelijk materiaal is ingebouwd van het corona-virus. Daardoor maakt het drager-virus – na toediening – ook wat corona virus-eiwit na, dat normaalgesproken onderdeel is van de buitenmantel daarvan. Je afweersysteem signaleert dat het eiwit er niet zou moeten zijn en breekt dat weer af (evenals het drager-virus zelf). De afweercellen onthouden dit, en kunnen daardoor het coronavirus effectief bestrijden als je in de toekomst geïnfecteerd raakt.
Deze techniek is eerder door Janssen gebruikt voor een Ebola vaccin.
Voorbeelden van dit type zijn de vaccins van Oxford/Astra-Zeneca en Janssen (in ontwikkeling).

De subunit vaccins bevatten onschadelijke, nagemaakte stukjes (‘subunits’) van het omhulsel van het corona-virus. Het grote verschil met het echte virus is dat deze eiwit-deeltjes zich niet kunnen vermenigvuldigen en geen ziekte kunnen veroorzaken. Eenmaal gevaccineerd, signaleert het afweersysteem dat het eiwit er niet zou moeten zijn en breekt dat weer af. De afweercellen onthouden dit, en kunnen daardoor het coronavirus effectief bestrijden als je in de toekomst geïnfecteerd raakt.
Het eerste subunit eiwit vaccin was het hepatitis B vaccin dat in 1981 is geïntroduceerd. Het is een techniek die zich in de loop der jaren goed bewezen heeft.
Voorbeelden zijn de vaccins (in ontwikkeling) van Novavax en Sanofi/GSK.

Noot: deze uitleg is een samenvatting van informatie van NTvG en KNvM . Kijk bij die bronnen voor meer details.

Mist u nog iets? Laat het ons weten – als we deze informatie (op basis van officiële bronnen) kunnen aanvullen met andere interessante feiten en cijfers, dan doen we dat graag! Via contact@coronavaccinvergelijker.nl of via het reactie-formulier onderaan deze website kunt u reageren.

TERUG